måndag 29 oktober 2012

Träningshelg med Brigitte van Gestel

Helgen  20-21 oktober var jag & Polly på en fantastisk träningshelg, arrangerad av Dogmantics Dogtraining på Halmstad Hundarena. Vi tränade för en instruktör från Holland, Brigitte van Gestel, som tävlar i höga klasser i lydnad, freestyle och HtM. Just den här helgen fokuserade vi på lydnad, framför allt heelwork. Det var första gången Polly var ute på något på nästan 1 år så hon var väldigt upphetsad, milt uttryckt...

This must be the place - ett ombyggt ridhus, nu enbart hundarena. De har även kurser och rehabträning. Verkligen ett fantastiskt modernt ställe!

Inomhus

Brigitte var en extremt bra instruktör. Hon läste hund fantastiskt bra, var lyhörd, pedagogisk och hade de mest fiffiga lösningar på stora problem. Många av oss på seminariet hade problem eller vill träna på sitt heelwork, alltså fotgåendet, så det var mycket fokus på det.

Brigitte, Emily och Splash. Emily ville träna på att få med sig Splash runt, på ett snyggt sätt. 




Martina och Lacey lyssnar uppmärksamt på Brigitte.



Lasse & Lotta hade problem med att hennes huvud dippar och de inte har kontakt i första steget. Det löste Brigitte genom att Lasse startade mjukare och med andra benet. Han är lång och stor och starten var för bestämd för Lotta.

Med ett mjukare steg och annan attityd blev det bättre!


Jag & Polly aka Gapstaren. Polly tyckte detta var så himla skoj, hon var aningen övermotiverad och skällde konstant när vi inte jobbade. Så fort Brigitte öppnade munnen för att säga något till mig så satt hon igång. Suck...som det kan bli. Hon är ju skällig annars men efter 8 månader utan att få springa lös och leka så blir man lite ding..Vi jobbade på att få henne närmare mig, jag tycker hon är lite för långt åt höger. Det tränade vi genom att vi gick några steg rakt fram, jag höll handen höjd lite framför henne och tog sedan några steg till höger vilket resulterade i att hon automatiskt kom närmare mig. KLICK!!



Här hade vi flyt!

Hmmm..tänk om jag kunde sluta upp med att luta mig framåt...

Polly älskar heelwork!!

Rasmus och YipYap tränar nostarget. Rasmus vill igång YipYap i fotgåendet, lite mera takt och schwung när han rör sig. Genom att träna nostarget, att hunden trycker sig mot targethanden belönar man att hunden vill framåt. 

Leka bör man

YipYap och Rasmus strävar framåt.

Genom att hålla handen lite höjd kan man få hunden att sträva uppåt och på så sätt få mer takt i steget. Brigitte vill att hennes hundar skall gå med höjt steg i alla discipliner, inte bara i freestylen.


Brigitte övar med YipYap


Det gäller att anstränga sig....

Weeee..nu börjar det hända grejer..

Yes, yes!!!

Belöning!!

Andra dagen var det stooor skillnad, mycket bättre takt i YipYap.



Någon???

Ulrika och hennes hund fick hjälp med att få igång leken.

Är det fruktstund nu??

Jag är jättenöjd med helgen och tyckte att Polly var superduktig. Andra dagen var hon lite trött i bakdelen och orkade inte koncentrera sig, hon ville BARA äta korv men då krävde jag inte mer utan körde korta pass istället. Jag har varit runt på en del föreläsningar och workshops men måste säga att Brigitte är en av de bästa. När man ser henne arbeta med sina hundar blir man helt såld. Hon vet exakt var hon är i förhållande till hunden, HELA TIDEN. Om hunden kommer in spontant justerar hon sin kropp direkt, efter hunden. När hunden sitter bredvid henne står hon med fötterna ihop och när hunden står bredvid henne har hon ena benet snett bakåt, med tån i marken. Inte en enda gång att hon missade på detta..extremt bra närvaro!
Hon pratade om hur viktigt det är att hunden lär sig komma i rätt position från alla håll och kanter, i alla situationer. När hon tränar med sina hundar har hon en plan, om något skulle gå fel vet hon exakt vad hon skall göra istället. Kanske inte något nytt men Brigitte verkar vara ovanligt konsekvent och organiserad. Imponerande. Dessutom hade hon nya (för mig) smarta lösningar på vissa moment. Hon tränar in krypa genom att hunden flyttar sig framåt, liggande på stora targetmattor.

Även om vi inte har några ambitioner i lydnad var det vansinnigt roligt och inspirerande. Tänk att få träna freestyle eller HtM för henne...åhhhh...

Brigittes You Tube kanal: http://www.youtube.com/user/bgfreestyle/videos?view=0
Dogmantics You Tube kanal: http://www.youtube.com/kikopup

1 kommentar:

  1. Trevlig läsning. Kommer att gå kurs för henne i år. Tack för inspirationen : )

    SvaraRadera