torsdag 7 juli 2011

Hundens signaler

Missa inte vår utlottning med fina priser, kolla här!

Hunden har ett rikt språk baserat på rörelser, kroppshållning, attityd och ibland ljud. De "pratar" som bekant inte svenska. Vi människor missförstår ofta hunden för vi tolkar det hunden säger ur ett mänskligt perspektiv. Hundens språk brukar kallas för signaler och den kombinerar ofta dessa signaler, vilket kan vara svårt att förstå för människor, beroende på hur hundvan man är. Det är viktigt att inte stirra sig blind på t.ex bara svansen eller att den reser ragg utan istället ta in HELA hundens attityd och rörelsemönster.

Här ser vi Polly med svansen i neutralt läge och öronen framåt men långa glada mungipor. Hon är förväntansfull och hoppas på att bollen snart kommer flygandes.

Här leker Tracy och Juno, de leker väldigt tufft för de är systrar och litar fullständigt på varandra, de gillar att "brottas" med käftarna öppna. När man ser den här bilden och inte vet det så kan det uppfattas annorlunda...men de har öronen mjukt bakåt och långa mungipor. En arg hund har öronen framåt, korta mungipor och hela kroppshållningen är stel, den skulle aldrig finna sig i att ligga ned, som Tracy gör.


Här ser vi Avian, som är på hugget, lite uppstressad men han vill ändå hälsa på Polly. Hon skickar ut en lugnande signal genom att vända huvudet åt sidan och klia sig. Lugna ned dig, säger hon. Notera hennes långa mungipor och avspända hållning gentemot Avian, som har svansen högt, lutar sig framåt, har öronen framåt MEN han är inte arg, (vilket man skulle kunna tro) för hans mungipor är långa och mjuka, bakbenen är lite sänkta under honom och han lyfter försiktigt på ena framtassen . Hade han varit arg hade han stått ordentligt på bakbenen, varit stel i kroppen och haft korta mungipor.

Hundjuret är en fredlig art med stor anpassningsförmåga. Hunden undviker i första hand en konflikt, den kan varna  men om ingen lyssnar kan den till slut känna sig så trängd att biter.Om ett barn leker med en hund utan en vuxens vakande öga - då kan det lätt gå fel. Hunden kanske inte vill leka mer men barnet förstår inte, ingen ser att hunden varnar och till slut, tyvärr kan hunden bita.
Detta är ABSOLUT inte hundens fel utan de vuxnas fel. En hund är ingen maskin, den har känslor och reaktioner som måste respekteras.

Polly respekterar att Lukas är liten valp och framfusig men ändå lite ängslig. Hon gör en tydlig lekinvit och talar om att allt är OK, hon visar honom hur man skall bete sig. Lukas öron ligger lågt, han är lite rädd och visar det tydligt med sin försiktiga kroppshållning.

En lugnande signal kan var att hunden gäspar, kliar sig, suckar, sätter sig plötsligt ned, vänder bort huvudet, lägger sig, kissar m.fl. Den gör detta när den känner att den behöver lugna ned omgivningen, t.ex. om den inte förstår vad ägaren menar, om ägaren är arg eller om den känner sig hotad. Som hundägare kan man också jobba med lugnande signaler, för att lugna ned eller stötta hunden och försöka påverka situationen. Här följer ett exempel på hur man kan göra:
När Polly vara 8 månader och vi var promenad,  passerade ett hus och plötsligt kommer det en stor hund ut genom dörren och rusar mot oss. Jag insåg snabbt att det inte fanns någonstans att gömma sig och om vi sprungit iväg hade det bara triggat hunden att jaga oss. Så vi stannade kvar, jag gäspade och suckade för allt vad jag var värd och tittade åt ett annat håll och tro det eller ej, hunden stoppade ca 1 meter från oss, vände sig om och lunkade iväg! 
Det här var en hund som var bra på att läsa signaler, jag var lugn och skickade ut lugnande signaler och det smittade även av sig på Polly. Vi traskade vi vidare men efter en stund var jag tvungen att stanna och hämta andan, hjärtat gick i 180, min reaktion kom efteråt..

Valpar lär sig genom att leka med en stabil och rättvis äldre hund. Polly och Juno röjer runt.

Alla hundar är tyvärr inte bra på hundspråk och att ge rätt signaler. En del har dåliga erfarenheter av möten med andra hundar och blir uppstressade och kan därför inte ta till sig information eller kommunicera. Stressen blockerar dem. Andra hundar kan ha fått dålig eller ingen alls, miljö- och social träning, de vet inte hur de skall göra och deras agerande blir konstigt och de kan uppfattas som ett hot. Osäkerhet i hundens värld kan framstå som ett hot, lite beroende på hur den andra, mötande hunden är. Hunden skickar inte alltid ut signaler, om den sitter ensam i sitt rum och kliar sig så är ju inte det en lugnande signal. Det finns ingen forskning på detta, att det finns något som heter lugnande signaler utan det är mera något vi antar. På fackspråk kallas det överslagshandling, hunden bryter genom att göra något helt annat.

Studera din hund så du lär dig läsa den och kan vara ett stöd när den behöver dig. Här syns tydligt att Juno har ont och att hon ber mig hjälpa henne:

Det gjorde jag förstås och idag är hon frisk men det tog lång tid, mer om det en annan gång.
Ha en trevlig helg och jag hoppas vi syns på lördag på Hundens Dag/Marja

Litteraturtips: I samspråk med hunden/Lugnande signaler  - Turid Rugaas
Lexikon i hundspråk - Anders Hallgren
Klickerträning och lugnande signaler - Emma Parsons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar